کوردستان میدیا

سایت مرکزی حزب دمکرات کوردستان ایران

مصطفی هجری: زمینه‌ی ایجاد دولتی مستقل در کردستان عراق وجود ندارد

00:10 - 10 اردیبهشت 1391

مصطفی هجری، دبیرکل حزب دمکرات کردستان، در گفتگو با روزنامه هاوولاتی می‌گوید: نه در سطح داخلی و نه در سطح منطقه‏ای و بین‏المللی زمینه‏ی تشکیل حکومت مستقل برای کردستان عراق به وجود نیامده است.


دبیرکل حزب دمکرات کردستان ایران در این گفتگو، انشعابات در احزاب کردستان ایران را اصلی‏ترین علت بر سر راه تشکیل جبهه یا هر نوع همکاری مشترک می‏داند اما تأکید می‌کند: برخی‌ها هم منافع حزبی را بر منافع ملی ارجحیت می‌دهند.


متن کامل گفتگوی مصطفی هجری با روزنامه هاوولاتی چاپ کردستان عراق در پی می‌آید:
هاوولاتی: عده‏ای از رهبران خاورمیانه اخیراً با امواج اعتراضات خیابانی ملت‏ها روبرو شده‏اند، اما جمهوری اسلامی می‏گوید ما چنین وضعیتی را مدت‏هاست که از سر گذرانده‏ایم، آن هم پس از کودتا(انقلاب) سال 1979 و بازگشت امام خمینی بود. نظر شما در این باره چیست؟

مصطفی هجری: دیدگاه جمهوری اسلامی از این نظر درست است که سی و سه سال پیش از این، دیکتاتوری شاهنشاهی به خواست و اراده‏ی مردم سرنگون شد و در خاورمیانه این روند از یک سال قبل آغاز شده است، اما این بدان معنا نیست که چون مردم ایران پیش از دیگران موفق به سرنگونی یک نظام دیکتاتوری شده‏اند، بنابراین به خواسته‏هایشان که همانا آزادی و دمکراسی است، رسیده‏اند و رژیم پس از دیکتاتوری شاه تضمینی از مردم دریافت نموده است. بلکه تحلیل درست در این رابطه آن است که مردم ایران سه دهه قبل، دیکتاتوری را سرنگون کردند تا بجای آن نظامی دمکراتیک مستقر سازند و در سایه‏ی چنین نظامی به آزادی نائل گردند، به همین منظور نظام جمهوری اسلامی را برگزیدند که هم‏اکنون زمام امور را در دست دارد. اما متأسفانه این رژیم نه تنها خواست‏های دمکراتیک مردم را برآورده نکرد، بلکه شرع اسلام را دستاویزی برای برقراری یک حکومت دیکتاتوری مذهبی قرار داد که به مراتب از رژیم قبلی مستبدتر و ضدمردمی‏تر بود، از همین رو، تقابلی که 33 سال پیش از این علیه دیکتاتوری در ایران آغاز شده بود، تاکنون نیز ادامه دارد و تا زمانی که مردم به اهداف خویش دست نیابند، ادامه خواهد داشت.
تفاوت این رویارویی با موج کنونی اعتراضات خاورمیانه در آن است که اگر 33 سال پیش مردم ایران ناآگاهانه و تحت تأثیر توطئه‏های آخوندها به حکومت مذهبی رأی دادند، اینک بدین حقیقت واقف شده‏اند که حکومت مذهبی قادر به تأمین خواست‏ها و مطالبات دمکراتیک مردم نیست، از همین رو، مبارزه‏ی فعلی آنان برای سرنگونی حکومت دینی و برقراری یک حکومت دمکراتیک سکولار است، تجربه‏ای که مردم در سایر کشورهای خاورمیانه از آن بی‏بهره‏اند، از همین رو، دست‏کم بخشی از آنان در حال حاضر همان راهی را می‏روند که پیشتر مردم ایران، به اشتباه رفتند و به ناکامی انجامید.
هاوولاتی: پس از تحولات و رویدادهای اخیر در داخل ایران و منطقه، اکنون نگرش جمهوری اسلامی ایران نسبت به حقوق ملیت کُرد در کردستان شرقی{ایران} چیست و به طورکلی سقف مطالبات ملیت کرد در کردستان ایران در صورت وقوع هرگونه تحولی در جمهوری اسلامی ایران تا کجاست؟

مصطفی هجری: ما اکنون حقوق ملیت کُرد را در یک ایران دمکراتیک فدرال می‏جوییم که ملیت کرد و سایر ملیت‏ها در مناطق محل زندگی خود، حکومت‏های منطقه‏ای یا ایالتی خاص خود را تشکیل دهند و در چهارچوب یک قانون اساسی دمکراتیک در اداره‏ی کشور ایران سهیم باشند و بدین‏ترتیب، تمامی ملیت‏های تشکیل‏دهنده‏ی جمعیت ایران از حقوق برابر برخوردار گردند.
این سقف مطالبات ملیت کرد و نیز دیگر ملیت‏های ایرانی است، و جای هیچ شک و گمان نمانده است که این حقوق توسط رژیم جمهوری اسلامی تأمین نمی‏شود و تمامی این‏ها مرتبط با شرایط بعد از سقوط رژیم است.
هاوولاتی: چند سال پیش احزاب و جریان‏های سیاسی کردستان ایران در تلاش برای تشکیل جبهه‏ای مشترک برآمدند، ولی این جبهه به وجود نیامد، بعضی علت این امر را انشعاب‏های احزاب دمکرات و کومله می‏دانند، شما علت عدم تشکیل این جبهه را چه می‏دانید؟

مصطفی هجری: انشعابات احزاب کردستان ایران، اصلی‏ترین علت بر سر راه تشکیل جبهه یا هر نوع همکاری مشترک می‏باشد، ولی در این رابطه نباید نقش افکاری را فراموش نمود که منافع حزبی را به اشتباه بر منافع ملی ترجیح می‏دهند و در نتیجه بسیار می‏کوشند که برنامه‏ها و خواست آنها، بدون در نظر گرفتن خواست‏ها و مطالبات جریان‏های مقابل به کرسی بنیشند. در این راستا نباید توطئه‏های دشمنان را نیز فراموش نمود که هم در انشعابات احزاب تأثیرگذار بوده و هم علتی برای دوری آنها از همدیگر و در نتیجه عدم تشکیل جبهه یا عدم همکاری در مورد نقاط مشترک بوده است.
هاوولاتی: نوعی ناامیدی و یأس در میان رهبران کُرد نسبت به نقش آمریکا در تحقق حقوق ملیت کُرد و دستیابی به آن احساس می‏شود، در حال حاضر احساس می‏شود که برای مسئله حق تعیین سرنوشت و دستیابی به حقوق مشروع ملیت کرد، رهبران کرد به سمت کشورهای اروپایی و به ویژه فرانسه و انگلستان گرایش پیدا کرده‏اند؟ این را تا چه اندازه‏ای صحیح می‏دانید؟

مصطفی هجری: ما شرقی‏ها، به ویژه ساکنان خاورمیانه که ملیت کرد نیز بخشی از آن است، بیشتر عاطفی و احساسی فکر می‏کنیم و چنین می‏اندیشیم که علت ناکامی‏هایمان دشمنانمان هستند و خودمان بری از هر مشکل و اشتباهی هستیم و در این رابطه مسئولیت‏پذیر نیستیم. این ساده‏ترین و در همان حال غیرسیاسی‏ترین توجیه این ناکامی‏هاست، به همین خاطر محکوم به تکرار که اشتباهاتمان بی‏آنکه از حوادث و رویدادها بیاموزیم و اشتباهاتمان را رفع کنیم.
ـ ناامیدی ـ رهبران کرد اگر این‏طور باشد ـ نسبت به تحقق منافع و حقوق ملیت کرد توسط آمریکا چیزی شبیه این است. آمریکا با سرنگون نمودن دیکتاتوری همچون صدام حسین کمک بزرگی به مردم عراق و کردهای این بخش نمود. تا شرایط به وجود آمده بعد از سقوط صدام حسین را به نفع خود رقم بزنند، ولی غیر از عرب‏ها، کردها نیز نتوانستند آن‏گونه که باید از این فرصت استفاده نمایند و در اقلیم خود بنیانی محکم برای آینده خود بنا نهند، در این رابطه مشکلات و اشتباهات فراوانند که در این بحث نمی‏گنجد. من معتقدم که اگر این مشکلات و مسائل داخلی وجود نمی‏داشت و کردستان با گذشت بیش از یک دهه از حاکمیت خود، می‏توانست با برنامه‏ای صحیح و در پیش گرفتن سیاستی ملی و برنامه‏ریزی شده، حمایت کشورهای پیشرفته را بیشتر به سوی خود جلب نماید، ولی اگر چنانچه در سؤال آمده است، ملیت کرد برای پشتیبانی از خواسته‏هایش در پی جایگزینی اروپا به جای آمریکا باشد، مرتکب اشتباه بزرگی شده است، زیرا تجربه نشان داده است که در تصمیمات مهم سیاسی منطقه، اروپا بدون حمایت آمریکا نمی‏تواند موفقیتی آنچنانی به دست آورد.
هاوولاتی: به نظر شما و بنا به وضعیت کنونی، اقلیم کردستان عراق تا چه اندازه‏ای توانایی حکومتداری را دارد؟

مصطفی هجری: اگر منظورتان از حکومتداری توانایی در اداره‏ی کشور مستقل است، در پاسخ می‏گویم به دلیل وجود اشتباهات و کاستی‏ها، نه در سطح داخلی و نه در سطح منطقه‏ای و بین‏المللی هنوز حتی زمینه‏ی تشکیل حکومت مستقل برای جنوب کردستان(عراق) به وجود نیامده است تا از توانایی یا عدم توانایی اداره‏ی حکومت بگوییم.
هاوولاتی: به نظر شما کسب رضایت کشورهای همسایه مهمتر است یا قدرت‏های بزرگ جهانی؟ لطفاً دلایل خود را هم بیان کنید؟

مصطفی هجری: متأسفانه موقعیت ژئوپولیتیک کردستان به گونه‏ای است که در میان چند کشور و حکومت غیردمکراتیک که قائل به حقوق ملیت کرد نیستند، تقسیم شده است. دیگر کشورهای منطقه هم هر یک به گونه‏ای مخالف حقوق دمکراتیک خلق‏های تحت ستم هستند، به همین دلیل این دو نیرو می‏توانند موانع جدی ایجاد کنند، از سوی دیگر در شرایط امروز، تغییر و تحول در مرزها بدون خواست کشورهای بزرگ محقق نمی‏شود. به همین دلیل ملیت کُرد مسئولیت سنگینی برای حفظ توازن در میان نیروهایی را دارد که نباید از نقش هیچ‏کدام غافل شد.
هاوولاتی: ایجاد کشوری به نام کردستان بزرگ ممکن است تلاش و زمان زیادی بخواهد، مسلماً وضعیت سیاسی و اقتصادی کردهای جنوب(عراق) از بخش‏های دیگر کردستان بهتر است، به نظر شما در صورت اعلام حکومت مستقل، واکنش کردها در دیگر بخش‏های کردستان چیست؟

مصطفی هجری: به دلیل آن که سال‏های زیادیست که کردها در آرزوی تحقق کردستان بزرگ هستند( و البته این حق آنهاست) مطمئناًٌ خبر تحقق این آرزو برای مردم کردستان خبر مسرورکننده‏ای است، اما در عین حال اندیشیدن به میزان موفقیت این امر، بسیار مهم است چرا که اعلام استقلال و احیاناً ناموفق بودن آن ناامیدی زیادی در میان مردم به وجود می‏آورد.
هاوولاتی: به نظر شما موضع جمهوری اسلامی ایران در برابر اعلام استقلال جنوب کردستان(کردستان عراق) چه خواهد بود؟

مصطفی هجری: جمهوری اسلامی، مخالف جدی ابتدایی‏ترین حقوق ملیت کرد است، به همین دلیل اعلام استقلال کردستان با واکنش شدید رژیم جمهوری اسلامی همراه خواهد بود.